56% van de werkzoekenden vermoedt gediscrimineerd te zijn.

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond niet ingestemd met de Wet Toezicht Gelijke Kansen, die discriminatie in werving en selectie zou moeten tegengaan. Daarmee zijn werkgevers dus op dit moment gevrijwaard van regelgeving op dit gebied. Mei Li Vos, voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor SZW, zei te vrezen dat van uitstel misschien ook wel eens afstel zou kunnen komen. En dat daardoor de situatie van discriminatie op de arbeidsmarkt maar voortduurt. Nederland op dit punt ‘een geschiedenis van vrijblijvendheid’ kent, ‘die nu al ruim 50 jaar duurt’.

Onlangs stond de behandeling van de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie op de agenda van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Als werving en selectie bureau dat diversiteit al 35 jaar hoog in het vaandel heeft, willen wij deze wet van harte ondersteunen. 

Helaas blijft arbeidsmarktdiscriminatie een groot probleem op de arbeidsmarkt. Uit SCP-onderzoek blijkt dat 56% van de werkzoekenden vermoedt gediscrimineerd te zijn. Discriminatie op basis van bijvoorbeeld religie, handicap, geslacht, etniciteit en seksuele voorkeur blijft hardnekkig aanwezig. 

Ondanks het verbod op discriminatie en het recht op gelijke behandeling in de wet, is het in de praktijk niet voldoende om arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat zien dat 5% van werkzoekenden de zoektocht naar werk staakt vanwege discriminatie. Gezien de arbeidstekorten op de huidige markt, is het des te belangrijker om actie te ondernemen en preventieve maatregelen te treffen. 

Het wetsvoorstel geeft de Nederlandse Arbeidsinspectie de bevoegdheid om in te grijpen bij discriminatie tijdens werving en selectie. Dit is cruciaal, gezien het feit dat nog steeds zo'n 43% van de arbeidsmarktdiscriminatie tijdens de sollicitatiefase plaatsvindt. 

De wet verplicht werkgevers en tussenpersonen om beleid te ontwikkelen en te implementeren dat gelijke kansen biedt tijdens werving en selectie. Organisaties en intermediairs moeten aantonen dat zij garanderen dat alle kandidaten gelijke kansen krijgen in het sollicitatieproces, zowel werknemers als stagiaires. Als zij hier niet aan voldoen, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie naleving afdwingen en bij gebrek aan verbetering sancties opleggen. Het opstellen van beleid over objectieve werving en selectie draagt bij aan bewustwording. Kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers zijn echter niet verplicht om dit beleid op schrift te hebben, om zo administratieve lasten te beperken. 

Natuurlijk hoef je als werkgever niet te wachten op wetgeving om concrete stappen te nemen om inclusiever te werven. Onze adviseurs zijn getraind in divers en inclusief werven en selecteren. Vanuit deze expertise vervullen wij een adviserende en begeleidende rol richting de advies- en selectiecommissie.  

Zo faciliteren wij innovatie en creativiteit binnen organisaties en dragen wij bij aan een inclusieve en diverse samenleving.   

Auteur

Afbeelding
Tanja
Tanja de Vries