Een vertrekkende medewerker kost 1.5 jaarsalaris

Hoe houd je als toezichthouder, manager of bestuurder oog voor sociale onveiligheid in jouw organisatie?  Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders te maken heeft gehad met sociale onveiligheid op de werkvloer. Gevolg is dat mensen zich meer terugtrekken of zelfs vertrekken. Een medewerker die vertrekt kost de organisatie veel geld, gemiddeld 1,5 maal het jaarsalaris. Ook medewerkers die zich regelmatig ziekmelden, uitvallen of burn-out raken brengen hoge kosten met zich mee. 

Niet voor niets wordt steeds vaker gesproken over het belang van een sociaal veilige werkomgeving. Als werkgever heb je de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde en inclusieve werkomgeving. Uiteraard streef je naar een omgeving waar ruimte is voor mensen die anders denken of doen. Een klimaat waarin juist die diverse mensen aan tafel ook mogen zeggen hoe zij het zien of wat ze willen. Een klimaat waarin werknemers niet vrezen voor intimidatie, vernedering, of uitsluiting door collega’s of leidinggevenden.   

De signalen van uitsluiting of discriminatie van mensen binnen organisaties zijn echter vaak lastig te herkennen. Vaak zijn er subtiele signalen. Bijvoorbeeld wanneer iemand steeds ideeën aandraagt in een overleg waar niemand op ingaat.  Of wanneer meer introverte mensen onvoldoende ruimte krijgen tussen de ‘haantjes’ of de mensen met aanzien.  

Ook kunnen medewerkers in een isolement raken door roddelen of het achterhouden van informatie. Weten medewerkers waar ze ongewenst gedrag kunnen melden? Zorg voor een duidelijk beleid, goede opvang en begeleiding.  

Als leidinggevende wil je uiteraard zelf dergelijke signalen tijdig signaleren. Belangrijk is ook om ongewenst gedrag consistent aan te pakken. Daarbij is het essentieel om als manager het goede voorbeeld te geven. Zorg voor een open cultuur, stimuleer medewerkers om hun kwaliteiten in te zetten en heb oog voor de toegevoegde waarde van mensen die zaken op een andere manier zien of benaderen. Investeer ook in de soft skills van medewerkers zoals veranderbereidheid en een open houding, en blijf met elkaar in gesprek. 

Rieken & Oomen hecht binnen D&I veel waarde aan dit thema. Omdat we in de praktijk soms horen dat juist die andersoortige kandidaten die zijn binnengehaald net dóór die andere inbreng in de praktijk niet echt worden gewaardeerd. Vernieuwing kan vaak weerstand oproepen. Als je dat weet kun je hier als organisatie op anticiperen en zorgdragen voor een goede inbedding. Bijvoorbeeld door niet alleen nieuwe boegbeelden in huis te halen maar ook een verandertraject in gang te zetten waarin de gewenste verandering wordt begeleid. Rieken & Oomen/Rijnconsult kan zowel de werving als het bijkomende cultuurtraject begeleiden.  

Neem contact met ons op

 

Auteur

Afbeelding
Saskia
Saskia Postma