Waarom is maar 1 op de 3 gemeenteraadsleden vrouw?

Op acht maart, Internationale Vrouwendag, hebben 75 invloedrijke vrouwen uit bestuurlijke, politieke en maatschappelijke kringen hun stem laten horen tijdens de VNG-manifestatie. Hun boodschap was helder: er moeten concrete stappen worden ondernomen om tot een radicale gelijkheid van vrouwen in lokaal bestuur te komen. 

Sharon Dijksma, voorzitter van de VNG, verkondigt duidelijk haar standpunt: ‘ De ongelijkheid is onacceptabel en verandering is urgent. Als VNG moeten we ons hier actief voor inzetten. Bewustwording alleen volstaat niet. Het gaat erom dat vrouwen de kansen grijpen en krijgen die ze verdienen, en dat ze gelijk worden beloond voor gelijk werk. ’Dijksma pleit ook voor meer vrouwen in leidinggevende posities, zodat vrouwen zichtbaar zijn op plekken die er echt toe doen. 

Volgens Dijksma loopt Nederland nog steeds achter. ‘Er zijn te weinig vrouwelijke hoogleraren, er is hard gevochten om evenveel vrouwelijke ministers als mannelijke ministers te krijgen, en we hebben nog steeds geen vrouwelijke premier gehad. Er valt dus nog veel terrein te winnen.’ 

Recent onderzoek binnen de overheid onthult dat iets meer dan één op de drie gemeenteraadsleden vrouw is (37%). Het aantal vrouwelijke wethouders is minder dan 1 op de 3 (28%) en van de 342 Nederlandse colleges van Burgemeester en Wethouders bestaan er 93 volledig uit mannen, tegenover slechts 6 'vrouwencolleges'. 

Hoe is het om als vrouw een rol te spelen in de politieke arena? 

Het boek ‘De zijkant van de macht’ van Julia Wouters gaat over de mechanismen die ontstaan tussen mannen en vrouwen in de politieke arena. Julia Wouters heeft zelf jarenlang gewerkt als adviseur van onder meer Wouter Bos en Lodewijk Asscher. Het boek beschrijft haar ervaringen en observaties in verschillende politieke settingen, variërend van de Haagse politiek tot aan internationale bijeenkomsten.  

Wouters benadrukt de rol van vrouwen in leiderschapsposities en hun impact op het politieke proces. Ze moedigt vrouwen aan actief deel te nemen aan de politiek en niet ontmoedigd te raken door obstakels. Solidariteit en steun tussen vrouwen zijn volgens haar cruciaal om verandering te bewerkstelligen en stem te geven aan ondervertegenwoordigde groepen. 

Ze geeft een kijkje in de machinaties van de politiek en ook in de menselijke kant ervan, inclusief de uitdagingen en dilemma's. De spanningen en uitdagingen die inherent zijn aan het werken in deze omgeving. De druk van media en publieke opinie, de concurrentie tussen verschillende belangen en ideologieën en de vele strategische overwegingen die een rol spelen bij het nemen van beslissingen.   

Door haar persoonlijke ervaringen te delen en te pleiten voor gendergelijkheid draagt Wouters bij aan het bewustzijn over dit belangrijke onderwerp. Haar inzichten bieden inspiratie en empowerment voor vrouwen die actief willen zijn in de politiek en streven naar een inclusievere samenleving. ‘De Zijkant van de Macht’ biedt tevens waardevolle inzichten en praktische tips voor eenieder die de complexe wereld van macht en politiek wil begrijpen en navigeren. 

Bij de oprichting van Rieken & Oomen, 35 jaar geleden, was diversiteit & inclusie nog nauwelijks een thema, inmiddels staat het bijna overal op de agenda. Een mooie stap voorwaarts, maar tegelijk een duidelijk signaal dat er nog altijd veel vooruitgang te boeken is. Tegenwoordig kijken we bij Rieken & Oomen naar diversiteit in de volle breedte en niet meer alleen naar de (vaak nog altijd scheve) man-vrouwbalans.  

Auteur

Afbeelding
Saskia
Saskia Postma