Interim-management en zeilen: 7 gedeelde inzichten

Over woelige baren en zonnige vergezichten.

“Fijn dat je weer veilig terug bent, Jan-Willem!” De hartelijkheid van collega’s is oprecht en gemeend, zeker met de hoeveelheid werk die op ons afkomt na de zomer. Want er is genoeg te doen in organisatie- en interimland!

Afgelopen jaar heb ik een aantal maanden kunnen en mogen genieten van een heerlijke sabbatical. Na 19 jaar binnen Rijnconsult/Rieken & Oomen te hebben gewerkt, kwam een droom uit: met eigen zeilboot varen op de Middellandse Zee. Samen met mijn echtgenote heb ik ruim 2800 kilometer afgelegd tussen Zuid-Frankrijk en Sicilië. Ruim de tijd om te reflecteren op werk en privé, te bivakkeren op land en zee, te genieten van zon en wind. Resultaat: inzichten in en parallellen tussen interim-management en zeilen die ik graag met je deel.

Kunst van het loslaten

Vertrekken uit een hectisch bestaan: ik laat letterlijk de boel achter in Nederland. Alles wat telt, is het hier en nu. Een nieuwe omgeving vraagt om volledige focus op wat er zich op dat moment afspeelt, op wat en wie er zich om je heen bevindt. Waar stormt het en waar is het windstil: onbevooroordeeld observeren van alles in je directe omgeving, daar gaat het om. Geen vaste gedachten of patronen, maar blanco waarnemen wat je ziet en voelt. Een schone lei, een heldere geest, oprechte interesse in en alertheid op alles in je omgeving.

Zeilen interim 1

Cirkel van invloed

Weer en golven laten zich niet beïnvloeden door mijn acties of overtuigingen. Ik heb beschikking over 12 meter polyester, een kleine bemanning en vele vierkante meters zeil. Daar moet ik het mee doen. Sterker: meer is er niet. Mezelf druk maken over afwijkende weerberichten, sneller komende lagedrukgebieden of plotselinge windvlagen heeft weinig nut. Ik kan wel leren spelen met de stand van het grootzeil of het uitrollen van de fok. Mijn bootsmaat is geholpen met duidelijke instructie en adequate aanwijzingen. Wat binnen mijn mogelijkheden en bereik ligt, pak ik aan. Me druk maken over anderen op het water heeft geen zin, al ga ik ervan uit dat de regels voor goed zeemanschap bekend zijn.

Voorbereiding is het halve werk

Hoe ontspannen ook, het is een serieuze bezigheid om op reis te gaan. Je bemanning vertrouwt erop dat we veilig aankomen aan de overkant. Dat de routekaarten bestudeerd zijn, op papier én digitaal. Dat de kennis actueel is van de motor en de navigatietechniek. Dat er onder de motorkap gekeken is. Dat de zeilvoering afgestemd is op de omstandigheden. Dat er geoefend is in rustig vaarwater. Het geeft zekerheid aan je eigen optreden en laat je als expert stralen in je omgeving.

Zeilen interim boot


Direct zaken aanpakken

Water onder de vloer! Geen idee waar het vandaag komt, maar direct dweilen en zoeken naar de oorzaak. Het bleek een lekkend raam in de romp door verweerde kit, ooit prima functionerend, nu echt over datum. Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwere materialen beschikbaar, innovatief en flexibel toepasbaar. Dit probleem is aanleiding voor grondige aanpak van meerdere op leeftijd zijnde vensters. Sommige kunnen nog jaren mee, andere gaan direct onder het mes en worden gerevitaliseerd. Snelle actie, raam voor raam, maakt een schip klaar voor de komende jaren.

Zorg voor alternatieven

Hoe goed je zaken ook hebt voorbereid, hoeveel weerapps je ook hebt geraadpleegd en geïnterpreteerd, de werkelijkheid is vaak net even anders. De ankerbaai ligt toch te vol met andere boten, de bodem is toch niet zo stevig om op anker de nacht door te brengen, de haven blijkt toch duurder dan begroot (meer dan € 100 per nacht zonder stroom is niet ongebruikelijk in deze regio). Plan B en C hebben we regelmatig uit de kast getrokken. Gelukkig op voorhand al bedacht: scenarioplanning is onderdeel van het maritieme reizen.

Delen met elkaar – kracht van de taal

Wat is een ervaring waard als je het alleen voor jezelf houdt? Hoeveel leuker is het om indrukken en belevingen te delen. Het wordt niet alleen gewaardeerd wanneer je een poging doet de taal van een ander te spreken of wanneer je moeite doet om te luisteren naar ieders verhaal. Het levert eveneens prachtige nieuwe ontmoetingen op, van een dieper niveau dan vooraf ingeschat. Spontane vriendschappen ontstaan na het uitwisselen van tips en het belangeloos doorverwijzen naar iemand die je kan helpen.

Zeilen interim JW

Evalueren

Eenmaal het anker laten zakken of de haven bereikt, eindigt iedere tocht voor ons met reflectie. We bespreken wat goed ging en wat beter kon, waar we terug willen komen en wat we nog kunnen ontdekken. Debriefing noemen ze dat professioneel gezien; voor ons meer een gezellig moment met ankerbier of glas wijn. Maar we onderschatten het belang van deze gewoonte niet: zo leren we steeds een beetje beter de kunst van het zeilen en het manoeuvreren met ons schip. Het verplicht uitspreken van gevoel en ratio en luisteren naar elkaars punten brengt ons als (mini)team verder.

Parallellen

Dooddoeners? Vast en zeker. Toch zit de winst in de details, in het naleven van hetgeen jij je hebt voorgenomen, in het opbouwen van routines. Het geeft rust en zekerheid aan jezelf en aan je omgeving. Niet groots en meeslepend, maar stapsgewijs en consequent. Net als bij het aangaan en uitvoeren van een interimopdracht: helder in de verwachtingen, transparant in de aanpak, voorspelbaar in de acties.

En wanneer je dan terugkijkt, ben je meer dan trots op hetgeen je samen bereikt hebt. Voor ons/mij een waargemaakte droom op eigen kiel in het hart van Europa. Voor jou als interimmer een geslaagde transformatie van een organisatie(onderdeel).

Benieuwd naar wat jij aan overeenkomsten ziet tussen interim-management en je favoriete vrijetijdsbesteding!

Auteur

Afbeelding
Jan-Willem
Jan-Willem van Stijn