Neurodiversiteit op de werkplek

“Vraag een vis niet om in een boom te klimmen” 

Organisaties staan vaak voor grote uitdagingen. Nieuwe perspectieven kunnen bijdragen om deze uitdagingen (beter) het hoofd te bieden.

In de meeste organisaties wordt erkend dat verschillende mensen verschillende talenten hebben. Dat ze vaardigheden hebben die ze meer of minder ontwikkeld hebben. Maar tegelijk dat, in overeenstemming met iemands intelligentie, deze persoon alle vaardigheden, zoals sociale vaardigheden, planning en organisatie, communicatie, zelfmanagement en snelheid van werken op eenzelfde niveau kunnen worden uitgevoerd.

Neurodiversiteit gaat over mensen die in meer of mindere mate trekken hebben van eigenschappen die voorkomen bij diagnoses zoals ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid. De afgelopen jaren is er steeds meer erkenning gekomen voor de waarde die neurodiversiteit op de werkplek kan brengen. In plaats deze diversiteit te beschouwen als aandoening die moet worden verholpen of genezen, zijn we ons er steeds meer van bewust dat deze natuurlijke variaties van het menselijk brein unieke sterke punten en perspectieven met zich mee brengen.

De voordelen van neurodiversiteit op de werkplek zijn legio. Doordat neurodivergente personen vaak een unieke manier van denken hebben kunnen hun verschillende perspectieven leiden tot innovatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Zo dragen ze bij een het probleemoplossend vermogen van hun team.

Daarnaast kan hun aandacht voor detail van onschatbare waarde zijn op gebieden als softwareontwikkeling, kwaliteitscontrole, data-analyse of andere taken die grote precisie en concentratie vergen.

Wanneer werknemers mogen werken op een manier die aansluit bij hun neurodivergente behoeften, worden ze vaak productiever en meer betrokken. Het omarmen van neurodiversiteit draagt de boodschap van inclusie uit naar alle werknemers. Het getuigt van toewijding aan het waarderen van verschillen en het creëert een werkplek waar iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt.

Een inclusieve werkplek voor neurodiversiteit creëren heeft duidelijke voordelen maar hoe faciliteer je dit als organisatie? Het bieden van flexibele werkuren of werkomgevingen kan een neurodiverse denker meer comfort bieden. Denk daarbij aan stilteruimtes of een vaste werkplek (in deze tijd van kantoortuinen). Daarnaast zijn er producten die kunnen bijdragen aan de werkvreugde van de diverse teamleden zoals bv. hoofdtelefoons met ruisonderdrukking.

Ondersteunend leiderschap draagt ook bij aan een inclusief team. Managers en leiders die actief op zoek gaan naar input van neurodivergerende teamleden. Die uitdragen welke kansen diversiteit kan bieden voor groei en ontwikkeling van het team. Tot slot kunnen directe collega’s bijdragen door duidelijk te communiceren en het geven van expliciete instructies en feedback.

Het omarmen van neurodiversiteit op de werkplek is niet alleen een kwestie van sociale verantwoordelijkheid; het is een strategisch voordeel. Rieken & Oomen werkt graag samen met organisaties die graag het volledige potentieel van werknemers evenals sollicitanten ontsluiten en zo bijdragen aan een open en diverse samenleving.

Bron: Schepers, S, (2022). Als alle breinen werken. waarom diversiteit op het werk goed is voor iedereen. Business contact

Auteur

Afbeelding
Tamara
Tamara Hoogsteder