De verrassende match

In een tijdperk waarin maatschappelijke impact steeds belangrijker wordt, zien we bij Rieken & Oomen een groeiende trend van bestuurders en managers die de overstap willen maken naar de maatschappelijke sector, overheid of zorgVoor sommigen komt deze drang voort uit persoonlijke ervaringen of een groeiend bewustzijn van sociale en milieukwesties. Voor velen is de overstap naar een maatschappelijke rol een zoektocht naar diepere vervulling. Ze willen werk doen dat aansluit bij hun waarden en waar ze trots op kunnen zijn.

Onze adviseurs bieden maatschappelijk betrokken organisaties een vernieuwend netwerk en we introduceren binnen een wervingsprocedure ook regelmatig een zogenaamde ‘wild card’, een kandidaat die niet uit de sector komt maar die iets extra’s meebrengt. 

Een voorbeeld is een manager die succesvol de overstap van de logistiek naar de zorg maakte. Hij had zich goed verdiept in wat er speelde en wist mooie vertaalslagen te maken hoe hij met zijn kwaliteiten en ervaring in de logistiek het verschil kon maken in de vraagstukken die er in de zorg spelen.

Hij constateerde dat zorginstellingen de ambities hebben om hun cliënten optimaal te bedienen maar daarbij met een beperkt budget hun resultaten moet zien te bereiken. Vanuit zijn logistieke achtergrond was hij gewend te werken met flinterdunne marges. Hij kon aangeven hoe hij in zijn loopbaan gezonde financiële resultaten wist te behalen door een goede sturing op de cijfers. Ook hangt de zorg aan elkaar van ‘logistieke’ processen.  Deze manager heeft zich succesvol getoond in het optimaliseren van processen en hij kan deze kwaliteiten ook inzetten in de zorg. Daarnaast wist hij als people manager pur sang bij diverse werkgevers in korte tijd teams te motiveren en medewerkers naar een hogere taakvolwassenheid te brengen. Met zijn verhaal wist hij de zorgorganisatie te overtuigen om eens iemand van buiten de sector aan te nemen en inmiddels werkt hij al jarenlang succesvol in de ouderenzorg. 

De adviseurs van Rieken & Oomen brengen graag verrassende matches tot stand en kijken daarbij verder dan het alleen het CV. We richten ons op overdraagbare vaardigheden, potentieel en culturele fit. We zoeken naar die unieke combinaties van vaardigheden en persoonlijkheid die maken dat iemand succesvol kan zijn in een andere context. Bestuurders en managers hebben vaak een schat aan vaardigheden die waardevol zijn in verschillende sectoren, zoals leiderschap, strategisch denken, en verandermanagement. In de gesprekken met kandidaten proberen onze adviseurs deze vaardigheden te identificeren en duidelijk te communiceren hoe ze van toepassing zijn in de nieuwe sector.

Wat kun je als sollicitant zelf doen als je de overstap wilt maken naar een andere sector?

Als je aan tafel komt bij onze opdrachtgever is het uiteraard belangrijk dat je als kandidaat zelf ook een goed verhaal hebt over wat jij met jouw kwaliteiten en jouw andere achtergrond kunt bieden.

Als je solliciteert in een andere branche heeft het weinig zin om te proberen mensen alleen vanuit je enthousiasme te overtuigen. Dat is een te magere onderbouwing.  Zorg liefst dat je in je brief en in het gesprek laat zien dat je jezelf hebt ingeleefd in de branche. Voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om je motivaties duidelijk te begrijpen en grondig onderzoek te doen naar de sector waar je naartoe wilt. Dit helpt om beter voorbereid te zijn en een weloverwogen beslissing te nemen.

Vijf adviezen om een succesvolle overstap voor te bereiden

  • Doe onderzoek naar de sector waarin je wilt werken: Lees vakliteratuur, rapporten en nieuwsberichten over de sector. 
  • Ga actief netwerken. Bezoek conferenties, seminars en bijeenkomsten. 
  • Praat met mensen die al in de sector werken om inzicht te krijgen in de cultuur en verwachtingen.
  • Ga een middag surfen op internet, dan kom je vanzelf allerlei interessante informatie tegen. Je kunt googelen wat de issues zijn die bij congressen voor die branche aan de orde komen. Er zijn ook allerlei nieuwsbrieven waaruit je veel informatie kunt halen. 
  • Overweeg vrijwilligerswerk of bestuursfuncties binnen relevante organisaties om praktijkervaring op te doen.

Zorg voor een goed verhaal als je aan tafel komt

Met een goede voorbereiding krijg je inzicht in wat er speelt en daar kun je met jouw ervaring op aansluiten. Je kansen om aan tafel te komen en goed voorbereid het gesprek in te gaan, worden zo vele malen groter. 

Laat in het kennismakingsgesprek ook zien dat je niet alleen de nodige vaardigheden en ervaring hebt, maar ook een diepgewortelde toewijding aan de zaak. Zorg voor een goed verhaal. Dit verhaal moet liefst jouw motivatie, waarden, en ervaringen samenbrengen, zodat potentiële werkgevers niet alleen begrijpen waarom je de overstap wilt maken, maar ook zien hoe jouw unieke achtergrond en vaardigheden waarde kunnen toevoegen.

Bereid wat concrete korte persoonlijke verhalen voor of ervaringen die jouw passie voor de missie van de organisatie illustreren. Beschrijf hoe jouw vaardigheden en ervaring kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Deel persoonlijke anekdotes of ervaringen die jou hebben geïnspireerd om deze carrière verandering na te streven.

Met de juiste begeleiding en een open geest kunnen onverwachte matches niet alleen individuele carrières verrijken, maar ook bijdragen aan innovatie en groei binnen organisaties en sectoren. Heb jij behoefte aan een carrière-adviesgesprek? Lees hier meer over onze dienstverlening.

Auteur

Afbeelding
Saskia
Saskia Postma