Dilemma's en keuzes bij een carrièreswitch

 
In de afgelopen decennia zijn loopbaanpatronen en arbeidsmarktverwachtingen significant veranderd. De arbeidsmarkt is zowel krapper als flexibeler geworden en er zijn meer kansen ontstaan voor loopbaanoriëntatie en carrièreswitches. Daardoor overwegen steeds meer mensen om van loopbaan te veranderen, zelfs na een langdurige en succesvolle carrière bij één werkgever

 
Regelmatig spreek ik senior managers en ervaren professionals die, na voor een langere periode succesvol bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt, met de gedachte spelen om een nieuwe draai aan hun loopbaan te geven. Zij overwegen bijvoorbeeld om over te stappen naar een andere branche, een maatschappelijk betrokken rol aan te nemen, een eigen bedrijf te starten of verschillende deeltijd banen te gaan combineren.

Het maken van een carrièreswitch kan een spannende en uitdagende beslissing zijn die dilemma's met zich meebrengt en verschillende keuzes vereist. Enerzijds kan het verleidelijk zijn om vast te houden aan de vertrouwde comfortzone en de zekerheid van een huidige positie. Anderzijds kan de drang om nieuwe uitdagingen aan te gaan en persoonlijke groei na te streven sterk zijn.
 

Dilemma’s

Één van de dilemma's bij een verandering van loopbaan is het risico van het loslaten van wat je hebt opgebouwd bij je huidige werkgever, zoals een stabiele positie, vertrouwde collega's en bekende routines. Senior managers en ervaren professionals hebben vaak jarenlang hard gewerkt om expertise en reputatie op te bouwen in een bepaalde sector. Het kan moeilijk zijn om die opgebouwde waarde achter te laten bij het overstappen naar een nieuwe werkgever of andere branche.

Een andere overweging is het financiële aspect. Een carrièreswitch kan gepaard gaan met een verandering in salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden, vooral als je een nieuw werkgebied betreedt waarin je minder ervaring hebt. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de financiële implicaties en een plan te hebben om eventuele veranderingen aan te pakken.

Daarnaast kan het lastig zijn om jezelf opnieuw te presenteren op de arbeidsmarkt na jarenlang in dezelfde organisatie te hebben gewerkt. Bovendien kan de vraag hoe je jouw bestaande netwerk kunt inzetten ook een dilemma vormen. Jouw professionele netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van nieuwe kansen, maar het kan zijn dat je een nieuw netwerk moet opbouwen als je je loopbaan in een heel ander vakgebied wilt voortzetten.
 

Nieuw perspectief

Uiteindelijk kan een carrièrestap een verrijkende ervaring zijn, waarbij je nieuwe vaardigheden en perspectieven kunt verwerven. Je kunt jezelf verder ontwikkelen en je (zelf)kennis vergroten.

Je kunt gaan voor die droom die je ooit had, misschien zelfs met meer knowhow dan toen je jonger was.  Bovendien kan het jouw loopbaan een nieuwe impuls geven en nieuwe deuren openen voor groei en ontwikkeling.  Het belangrijkste is ten slotte dat je werk gaat doen waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt!

Het is belangrijk om de dilemma's en keuzes zorgvuldig te analyseren en een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw persoonlijke en professionele doelen. Bij het maken van deze keuzes helpt een gestructureerde aanpak om te onderzoeken wat je echt wilt bereiken en welke stappen je kunt nemen om jouw doelen te realiseren. Het kan daarom nuttig zijn om professioneel advies in te winnen.
 

Carrière Advies gesprek is een mooie start

Overweeg je zelf een nieuwe stap in je loopbaan, maar ben je er nog niet helemaal uit hoe die volgende carrièrestap er uit zou moeten zien en wat je kunt doen om die te realiseren? Wij helpen je graag met ons Carrière advies gesprek.

Dit persoonlijke en interactieve carrière advies wordt begeleid door een senior adviseur die expertise op het gebied van loopbaanoriëntatie heeft opgebouwd en de markt goed kent. Aan de hand van vooraf door jou ingevulde instrumenten reflecteren we op je loopbaan tot nu toe, waarbij wordt gekeken naar je prestaties, ervaringen en successen en persoonlijke sterktes.

Het formuleren van jouw ambities en drijfveren is een ook belangrijk onderdeel van het advies. Dit helpt je om helderheid te krijgen over wat je echt wilt bereiken in jouw loopbaan en wat jou drijft om succesvol te zijn. We verkennen samen wat jouw volgende loopbaanstap zou kunnen zijn en welke stappen je kunt nemen om daar te komen. Daarbij staan we ook stil bij personal branding om ervoor te zorgen dat je jezelf op een professionele en overtuigende manier kunt presenteren.

Kortom, het carrière adviesgesprek biedt een persoonlijke en intensieve benadering om jou te helpen bij het bereiken van jouw carrièredoelen.
 

Meer weten?

We maken natuurlijk ook graag een afspraak om samen je vraag te verkennen en vast te stellen hoe wij je op weg kunnen helpen naar je gewenste volgende stap!

Neem contact op

Lees meer over Carrière Advies Gesprek