Een dag uit het leven van Tamara Hoogsteder - research adviseur

'Ben toch echt benieuwd hoe je me nou gevonden hebt.'

Dit bericht stuurde een dame mij die we onlangs geplaatst hebben in antwoord op mijn felicitatie.

En in de kern is dit wat ons vak zo leuk maakt! Want als Research Adviseur is de uitdaging matches te maken die wellicht niet voor de hand liggen maar waar een kandidaat daadwerkelijk iets kan toevoegen aan een organisatie. En minstens zo belangrijk: een match die voor de kandidaat zelf ook iets toevoegt t.o.v. de huidige rol. Een functie waar deze zelf nooit aan gedacht had, maar nu zo mooi blijkt aan te sluiten bij persoonlijke interesses, drijfveren of levensfase.

En dat start natuurlijk bij een gedegen intake. Samen met onze collega adviseurs bepalen we aan de hand van de criteria in de profielschets een zoekprofiel. Om meteen daarna dit los te laten en te verkennen welke andere profielen uitstekend in staat zijn de opdracht te vervullen die er ligt. En daarnaast ook kunnen zorgen voor diversiteit in de organisatie of het (management) team. Dat is dus zowel de uitdaging in een procedure, als datgene wat de meeste voldoening geeft.

En dus aan de slag! Inmiddels hebben we natuurlijk een mooi netwerk van potentiële kandidaten maar het actief in kaart brengen en benaderen van nieuwe kandidaten wordt steeds belangrijker. We zien daarin een duidelijke verschuiving t.o.v. een aantal jaren geleden. De overgrote meerderheid van plaatsingen op dit moment betreft een kandidaat die eerder nog niet in beeld was.

Terug naar de vraag. Hoe dan? Tja, heel veel profielen en CV’s bekijken, oog hebben voor detail maar bovenal denk ik: creatief durven zijn! Creatief in de manier waarop je naar kandidaten kijkt en ze benadert en ook in hoe je de opdracht communiceert. Meedenken met een kandidaat als de match er nu nog niet is, en bekijken welke andere mogelijkheden we kunnen bieden (op termijn)? Niet gaan voor de quick win maar voor de langdurige relatie.

Succes bestaat dan ook niet alleen uit die kandidaat die je mee hebt helpen plaatsen. Het is ook een contact dat je gelegd hebt en nu opdrachtgever is geworden. Uit de kandidaat die tweede werd, maar je bedankt voor de prettig samenwerking. Of dus uit die kandidaat die positief verrast is over …..de verrassende match.

Mooi vak! Research Adviseur.

(Tamara staat links op de foto)

Auteur

Afbeelding
Tamara
Tamara Hoogsteder