Ken jij deze valkuilen?

Werven en selecteren van topmanagement is uitdagend. Dit zijn de zes meest voorkomende valkuilen in het selectieproces. Hoe ontwijkt Rieken & Oomen deze?

**Blindstaren op het CV**

Een indrukwekkend cv kan verleidelijk zijn met mooie functietitels en indrukwekkende functie omschrijvingen. De kandidaat lijkt geweldig op papier, de realiteit kan tegenvallen. Wij besteden daarom veel aandacht aan de persoonlijkheid en culturele fit van de kandidaat in een uitgebreid gesprek. Een topmanager met een dijk van een cv die niet in de bedrijfscultuur past, kan meer schade aanrichten dan goed doen.

**Het Halo-effect**

Hier hebben we het vaker over gehad. Dit doet zich voor wanneer één indrukwekkend kenmerk van een kandidaat je hele beeld vertroebelt. Misschien heeft hij een groot bedrijf succesvol geleid of spreekt zij vijf talen vloeiend. Wij blijven kijken naar het totale plaatje en maken een assessment van de fit op álle facetten van de profielschets.

**Te veel vertrouwen op referenties**

Referenties zijn vaak positief. Niemand vindt het prettig slecht te spreken over een ander. Ook AVG wetgeving is heel duidelijk in welke informatie gedeeld mag worden. Objectieve informatie krijgen wij door middel van doorvragen, zowel bij de oud werkgever als bij de kandidaat en waar mogelijk het checken van deze informatie.

**De zoektocht naar de superster**

We willen allemaal die ene perfecte kandidaat vinden die overal in uitblinkt. Maar de waarheid is, niemand is perfect. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te stellen en te focussen op de belangrijkste eigenschappen en vaardigheden die echt het verschil maken in de organisatie. Een goed samenwerkend team kan vaak meer bereiken dan één superster.

**Gebrek aan diversiteit**

Diversiteit in het topmanagement is niet alleen een kwestie van sociale rechtvaardigheid, maar ook van zakelijk voordeel. Verschillende perspectieven zorgen voor betere beslissingen en een breder begrip van de omgeving. Wij richten ons wervingsproces zo in dat we niet (onbewust) bepaalde groepen uitsluiten. Dit doen we onder andere door scherp te zijn op de taal die we in onze profielen hanteren.

**Onderwaardering van soft skills**

Hard skills zijn belangrijk, maar we mogen de kracht van soft skills niet onderschatten. Leiderschap, communicatie en empathie zijn cruciaal voor een topmanager. Iemand die zijn team kan inspireren en motiveren is vaak waardevoller dan iemand die alleen maar focust op cijfers en strategie. Inhoudelijke kennis is aan te leren, een persoonlijkheid veranderen is moeilijker.

Bij Rieken & Oomen zijn we ons bewust van deze valkuilen en hanteren wij een goed doordacht en zorgvuldig proces om ze te vermijden. Zo zorgen we voor duurzame matches en dragen we bij aan de continuïteit van de organisatie! Kijken welke oplossing wij kunnen bieden voor jouw werving en selectie vraag?

 

Auteur

Afbeelding
Marcella
Marcella Rijkschroeff